C'ERA UNA VOLTA

Architects: R3Architetti

Place: Turin

Year: 2019

Type: Direct Commission

Status: Built

Client: Private

000

Situated on the main floor of a mid-nineteenth century building, the apartment was composed of a series of very fragmented rooms built in different periods. The project aimed to recover some surviving elements of the original state, enhancing them in such a way as to reconcile the difficult relationship between the functions of contemporary living and the historical pre-existence. The large structural vault of 5.5m x 8.5m has been completely freed from a series of false ceilings stratified over time, leaving some frescoed parts exposed.

The living and sleeping areas are separated by a simple translucent polycarbonate partition that allows to visualize in one go the entire closed volume of the apartment. The door frames have been aligned according to the ancient distribution scheme of the house, emphasizing the ancient courtly aspect of passing from one room to another without the use of corridors. All the service functions have been placed in a functional volume, lowered compared to the vault’s springer. It contains the entrance to the house, the bathroom, the kitchen and the walk-in closet.The living and sleeping areas are separated by a simple translucent polycarbonate partition that allows to visualize in one go the entire closed volume of the apartment. The door frames have been aligned according to the ancient distribution scheme of the house, emphasizing the ancient courtly aspect of passing from one room to another without the use of corridors. All the service functions have been placed in a functional volume, lowered compared to the vault’s springer. It contains the entrance to the house, the bathroom, the kitchen and the walk-in closet.

The service volume looks like a pure white volume, in contrast to the opulence and liveliness of the ceiling’s paintings. Old and new are therefore related by contrast, each element is the mirror of the period and the client to which it belongs. For this reason all the elements enclosed within the volume, such as the bathroom and the kitchen, are characterized by a rigid minimalism.

C'ERA UNA VOLTA

Progettisti: R3Architetti

Località: Torino

Anno: 2019

Tipo: Incarico diretto

Stato: Costruito

Cliente: Privato

000

Situato al piano nobile di un palazzo metà ottocentesco, l’appartamento si presentava composto da una serie di ambienti molto frammentati e realizzati nel corso di epoche diverse. Il progetto si è proposto di recuperare alcuni elementi superstiti dello stato originale, valorizzandoli in modo tale da conciliare il difficile rapporto tra le funzioni dell’abitare contemporaneo e la preesistenza storica. La grande volta strutturale di 5,5m x 8,5m è stata completamente liberata da una serie di controsoffittature stratificatesi nel tempo, lasciando a vista alcune parti affrescate.

La zona giorno e la zona notte sono separate da un semplice tramezzo traslucido in policarbonato che permettere di leggere in un colpo solo tutto il volume chiuso dell’appartamento. Le cornici delle porte sono state allineate secondo l’antico schema distributivo dell’abitazione, sottolineandone l’antico aspetto aulico di passaggio da un ambiente all’altro senza l’utilizzo di corridoi. Tutte le funzioni di servizio sono state collocate in un volume funzionale, ribassato rispetto all’imposta della volta. Esso contiene l’ingresso all’abitazione, il bagno, la cucina e la cabina armadio.

Il volume di servizio si presenta come un volume bianco, puro, in antitesi con l’opulenza e la vivacità dell’affresco a soffitto. Antico e nuovo si relazionano dunque per contrasto, ogni elemento è lo specchio del periodo e della committenza cui appartiene. Per questa ragione tutti gli elementi racchiusi all’interno del volume come il bagno e la cucina sono caratterizzati da un rigido minimalismo.